Uitgeverij Van Driel Publishing logo
Prentenboeken

PRENTENBOEKEN

LEZEN • GROEIEN • OPENBLOEIEN

LEUKE WEETJES OVER PRENTENBOEKEN

Prentenboeken zijn geweldige bronnen van verbeelding en plezier voor zowel kinderen als volwassenen. Hier zijn enkele leuke weetjes over prentenboeken:


1. Het oudste gedrukte prentenboek ter wereld heet "The Diamond Sutra" en werd in 868 na Christus in China geproduceerd. Het bevat prachtige illustraties en boeddhistische teksten.


2. Het eerste prentenboek voor kinderen, dat specifiek voor vermaak was bedoeld, werd in de 17e eeuw gepubliceerd. Het heette "Orbis Sensualium Pictus" en werd geschreven door de Tsjechische geleerde John Amos Comenius.


3. Een van de meest beroemde prentenboeken aller tijden is "Where the Wild Things Are" van Maurice Sendak. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1963 en won verschillende prijzen. Het boek heeft een magische en avontuurlijke sfeer die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt.


Cover van het prentenboek: De trage superheld

4. Prentenboeken zijn niet alleen voor jonge kinderen. Er zijn ook prentenboeken voor oudere kinderen en zelfs voor volwassenen. Deze boeken kunnen complexere verhalen en thema's bevatten en bieden een prachtige combinatie van tekst en illustraties.


5. In Japan is er een speciaal genre prentenboeken genaamd "manga". Deze boeken hebben vaak een stripverhaal-achtige stijl en zijn enorm populair, niet alleen in Japan, maar over de hele wereld.


6. Prentenboeken zijn niet beperkt tot papier. Met de opkomst van digitale technologie zijn er nu ook interactieve prentenboeken beschikbaar. Deze boeken kunnen geluidseffecten, animaties en andere interactieve elementen bevatten om het verhaal nog levendiger te maken.


7. Veel beroemde schrijvers hebben ook prentenboeken geschreven. Enkele voorbeelden zijn Dr. Seuss, Roald Dahl en Eric Carle. Het is interessant om te zien hoe deze getalenteerde auteurs hun verhalen hebben aangepast aan het medium van prentenboeken.


8. Prentenboeken kunnen een geweldige manier zijn om kinderen te helpen leren lezen. Door de combinatie van beelden en tekst kunnen kinderen verbanden leggen tussen woorden en hun betekenissen, waardoor hun taalvaardigheid en leesvaardigheid worden bevorderd.


9. Illustratoren spelen een cruciale rol bij het maken van prentenboeken. Ze brengen de personages en de verhaalwereld tot leven met hun unieke artistieke stijl. Sommige illustratoren zijn zo bekend geworden dat ze net zo beroemd zijn als de auteurs zelf.


10. Prentenboeken kunnen tijdloze verhalen vertellen die generaties lang worden doorgegeven. Het lezen van prentenboeken kan niet alleen plezierig zijn, maar ook een speciale band creëren tussen ouders en kinderen, en mooie herinneringen vormen die een leven lang meegaan.


Prentenboeken zijn een ware schat in de wereld van literatuur en kunnen ons allemaal betoveren met hun prachtige illustraties en meeslepende verhalen.

Jens leest voor aan zijn knuffels uit Anouk en Kanoo in de sneeuw.