Elke ouder herkent het wel: het ene moment speelt je kind vrolijk, het volgende moment is het boos, verdrietig of gefrustreerd. Voor jonge kinderen zijn emoties vaak overweldigend, en als ouder kan het lastig zijn om hierover een goed gesprek te voeren. Je ziet je kind worstelen en wilt graag helpen, maar hoe begin je zo'n gesprek?
Waarom het belangrijk is om over emoties te praten
Kinderen die al vroeg leren praten over hun gevoelens groeien op met meer zelfvertrouwen, empathie en emotionele veerkracht. Toch vinden veel ouders het lastig om emoties bespreekbaar te maken. Hoe leg je gevoelens uit aan jonge kinderen? Hoe maak je duidelijk dat het oké is om je soms blij, verdrietig, boos of bang te voelen?
Gelukkig is er een eenvoudige en leuke oplossing
Dansen op de golven, geschreven door Sarah Surgey en prachtig geïllustreerd door Gözde Eyce, helpt kinderen op een laagdrempelige manier gevoelens te herkennen en begrijpen. In dit bijzondere prentenboek ontdekt hoofdpersoon Pia dat haar emoties soms heftig zijn als grote golven en soms rustig kabbelen als een rivier. Het verhaal nodigt kinderen én volwassenen uit om samen over deze gevoelens te praten.
Wat maakt dit boek anders?
Dansen op de golven is geen standaard prentenboek waarin een probleem wordt opgelost. Het boek eindigt juist waar het gesprek begint. Zo geef je kinderen de ruimte om open te praten over wat ze voelen. Samen leren jullie dat het normaal is om soms hoogtepunten én dieptepunten te ervaren.
Wat levert dit jouw kind op?
- Meer begrip van eigen en andermans gevoelens.
- Verbeterde vaardigheden om emoties te benoemen en accepteren.
- Geruststelling dat emoties bij het leven horen.
Wil jij ook graag makkelijker over emoties praten met jouw kind? Ontdek dan nu Dansen op de golven en zet vandaag nog de eerste stap naar open en liefdevolle gesprekken over gevoelens.